Tilitoimistomme tarina

Jokaisella yrityksellä on oma tarinansa ja historiansa. Avista-Tilien tarina lähtee jo 80-luvulta jatkuen edelleen perheyrityksenä. Yrityksen perustajan toiminta-ajatus on säilynyt tähän päivään asti, vaikka työkalut ja ohjelmistot ovat muuttuneet paljonkin.

Avista-Tilien syntymävuonna 1987 yrityksen perustaja Helena Mönttinen teki kirjanpidon vielä kynällä tilikirjaan, kirjoituskone oli uusinta uutta ja yhteydenpito asiakkaisiin hoidettiin lankapuhelimella ja henkilökohtaisesti tapaamalla tai modernisti faksilla. Verohallinnon toimipisteellä asioitiin säännöllisesti ja paperidokumentit kuitattiin monin leimoin. Yrityksen alkuaikoina kohistiin myös atk:n tulemisesta ja ensimmäiset tietokoneet olivatkin näyttävän kokoisia.

Automaattinen tietojen käsittely mahdollisti aiempaa tehokkaamman tiedon hallinnan ja taloushallintoalakin pääsi hyödyntämään entistä tarkempaa dokumentointia. Osa ihmistyöstä korvautui ohjelmistoilla, mutta kuten tänäkin päivänä yritysten taloushallinto vaatii edelleen ihmisten asiantuntemusta ja jatkuvaa kouluttautumista.

Helenan sairastuessa vakavasti 90-luvun lopulla Juha siirtyi nuorena miehenä toimistolle töihin ja aloitti taloushallinnon lisäopinnot. Helena ehti perehdyttämään Juhaa töihin reilun vuoden verran ja hoiti käytännön järjestelyt niin valmiiksi kuin ne suinkin pystyi. Toiminnan jatkuvuuden kannalta tärkeässä roolissa olivat myös toimiston silloinen työntekijä ja ulkopuolinen alan apuverkosto. Helenan menehtyessä vuoden 2000 tammikuussa Juha aloitti täysipäiväisenä yrittäjänä 25-vuotiaana.

Juha muistelee, että 2000-luvun alkuaika muistuu mieleen työntäyteisinä viikkoina ja viikonloppuinakin. ”Jälkeenpäin on tullut mieleen, miten ihmeessä tuosta ajasta on selvitty niinkin hyvin. Toisaalta nuorena jaksoi ja toimeen oli vain tartuttava. Jalat maassa -asenne on myös peruja yrittäjyyteni alkuajoista ja tietynlainen työn kunnioitus, kun alkutaival ei ollut helppo. Kuten se harvoin on helppoa kenelläkään yrittäjällä.”

Tänä päivänä Avista-Tilit toimii edelleen myös paikallisesti, mutta sähköinen toiminta on mahdollistanut laaja-alaisemman palvelun paikasta riippumatta ja asiakkuuksia on nyt ympäri Suomen. Helenan käsin kirjoittamat ohjeet ovat edelleen kehystettynä toimiston seinällä muistuttamassa kirjanpitotarkkuuden tärkeydestä sekä itsensä kouluttamisesta ja alan kehityksen seuraamisesta.