Taksiyrittäjien muutosvuodet

Taksiautoilija on yksi perinteisimmiksi mielletyistä palvelualan ammateista. Sana taksi tuo Suomessa pääsääntöisesti mielikuvan luotettavasta, mukavasta asiakaspalvelijasta, siististä autosta ja miksei perinteisestä silkkitakistakin. Vaikka ala on ollut muutoksissa viimeiset vuodet, taksiyrittäjät haluavat edelleen turvata asiakkailleen turvallisen, hyvän ja luotettavan palvelun.

Kesällä 2018 voimaan tullut ja paljon keskusteluakin aiheuttanut uusi taksilaki on vaikuttanut monen taksiyrittäjän toimintaan. Sen päälle tullut koronavuosi on viimeistään vaatinut yrittäjiltä sitkeyttä ja muutoksiin sopeutumista.

”Vaikka uuden taksilain tuomat muutokset ja epätietoisuus ensin pelottivatkin, nyt jälkikäteen voi huomata, että pääpiirteittäin muutos oli hyvä juttu.” toteavat taksiyrittäjät Jaakko Teinilä ja Mikko Nieminen. He ymmärtävät kuitenkin taksilain muutokset asiakkaan näkökulmasta, kun isoissa kaupungeissa on takseista osittain ylitarjontaa ja hinnoittelu on ollut välillä räikeääkin. Vastaavasti pienissä kaupungeissa on voinut olla hankalaa saada taksia yöaikaan. Tänä vuonna tulossa olevien lakimuutosten toivotaan kuitenkin edelleen korjaavan taksialan epäkohtia.

Sekä Mikko että Jaakko pitävät työnsä parhaina puolina asiakkaiden kanssa toimimista sekä mahdollisuutta määritellä itse omat työaikansa. Yrittäjyyden myötä on myös päässyt tutustumaan uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Molemmat yrittäjät painottavat hyvää asiakaspalvelua ja positiivista asennetta yrittämisessä, varsinkin haasteellisia aikoja kohdatessaan.

Jaakko on aloittanut yrittäjänä jo vuonna 2006, osittain verenperintönä: ”Sekä isäni että molemmat isovanhempani äidin puolelta ovat olleet taksiautoilijoita”. Mikko on siirtynyt päätoimiseksi taksiyrittäjäksi vuonna 2013 ajettuaan satunnaisia vuoroja sitä ennen jo useamman vuoden ajan muiden töiden ohessa. ”Vaikka koronakevät toi hetkellisen pysähdyksen, on eteenpäin päästy ja suuntaamme luottavaisin mielin tulevaan.”

Meillä on Avista-Tileissä ilo olla mukana usean taksiyrittäjän taloushallinnossa.