Uusi yrittäjä – kevytyrittäjyys vs. tilitoimistopalvelu
Kampaamoyrittäjä Noora Vintola otti rohkean askeleen ja lähti yrittäjäksi heti opinnoista valmistuttuaan viime keväänä. Noora päätti lähteä yrittäjäksi halusta määrittää itsenäisesti työaikansa ja -tyylinsä. Vaikka yrittäjyyden velvollisuudet olivatkin tiedossa, alku yllätti kuitenkin nuoren yrittäjän. ”Haasteita oli alussa ihan kaiken kanssa, tarvitsin apua kaikessa kirjanpitoon liittyvässä ja ylipäätään yrittäjänä olemisesta”, kertoo Noora.
Noora aloitti yritystoiminnan kevytyrittäjänä, mutta huomasi nopeasti, että kevytyrittäjyys ei palvellut hänen tarpeitaan ja hän kaipasikin enemmän apua kirjanpidossa ja yritykseen liittyvissä kysymyksissä. Yritystoiminta vakiintui nopeasti niin, että Noora pystyi toimimaan täysipäiväisesti.
”Vaihdoin kevytyrittäjäpalvelusta tilitoimistopalveluun sen takia, että koin kevytyrittäjäpalvelun hankalaksi. Oli selkeämpää vaihtaa kirjanpito tilitoimistoon, jolloin on aina joku, jolta voi kysyä ja saa vastauksen kaikenlaisiin kysymyksiin. Chat-palvelu ei ollut minua varten”, Noora kertoo alkuvaiheistaan.
Uudelle yrittäjälle tulee usein paljon asioita, joita tulee huomioida ja joista ei välttämättä osaa itse kysyäkään, kuten veromuutosten hakeminen, tarvittavat kirjanpidon tositteet sekä mitä kuluja yritys saa ylipäänsä toiminnassaan vähentää. Toisaalta ensimmäisen tilikauden jälkeen yrittäjä usein kaipaa neuvoa tuloslaskelman tulkitsemisessa ja yritystoiminnan kannattavuuden analysoimisessa sekä veroilmoituksen kanssa. Yritystoiminnan ollessa pientä tai satunnaista kevytyrittäjyys voi olla hyvä vaihtoehto, mutta yritystoiminnan vakiintuessa tilitoimistopalvelu on hinnaltaan kilpailukykyistä. Yrittäjät kertovat arvostavansa tilitoimistosta saatavaa kokonaisvaltaista palvelua, joka kehittää edelleen myös heidän liiketoimintaansa.
”Olen ollut todella tyytyväinen tähänastiseen apuun, mitä olen tilitoimistosta saanut”, kiittää Noora.